Arhitekturni biro STVAR | CZR Ljubljana

Arhitekturni biro STVAR | Kompleks Centra za zaščito in reševanje Ljubljana sestavljajo nizka lamela z operativnimi službami, nanjo postavljeno kompaktno telo z administrativnimi programi in skupnimi prostori ter vadbeni stolp kot prostorska dominanta ob stičišču Štajerske ceste in Kranjčeve ulice. Arhitekturni izraz sledi notranji vsebini kompleksa. Lamela, pozicionirana vzdolž Štajerske ceste je oblikovana tehnično, brez  posebih dekorativnih poudarkov, s ponavljajočim se konstrukcijskim rastrom ter vmesnimi polnili v podobi zgibnih garažnih vrat. Izraziteje je oblikovano administrativno telo, ki označuje glavni vhod v objekt. Različnost notranjega programa, sicer enovitega stavbnega telesa, se odraža v fasadni opni iz kovinskih lamel, katerih kolorit se spreminja skladno z individualnostjo posameznih služb. Stik lamele in kvadra je definiran z "dilatacijsko" etažo s transparentnim fasadnim ovojem v katero so umeščeni skupni prostori centra, katerih vsebina se razširi tudi na ozelenjeno streho nizke lamele. Stolp predstavlja simbol novega centra in promocijo njegove dejavnosti. Klasična členitev na bazo in telo se zaključi s kapitelom, ki nagovarja center mesta.

Arhitekturni biro STVAR | CZR Ljubljana

Uporabljamo piškotke.

OK

CZR Ljubljana

  • Površina stavbe:


    18.000 m2

  • Kronologija:


    2014 - javni natečaj

  • Investitor:


    Mestna občina Ljubljana

  • Lokacija:


    Ljubljana

Kompleks Centra za zaščito in reševanje Ljubljana sestavljajo nizka lamela z operativnimi službami, nanjo postavljeno kompaktno telo z administrativnimi programi in skupnimi prostori ter vadbeni stolp kot prostorska dominanta ob stičišču Štajerske ceste in Kranjčeve ulice.

Arhitekturni izraz sledi notranji vsebini kompleksa.

Lamela, pozicionirana vzdolž Štajerske ceste je oblikovana tehnično, brez  posebih dekorativnih poudarkov, s ponavljajočim se konstrukcijskim rastrom ter vmesnimi polnili v podobi zgibnih garažnih vrat. Izraziteje je oblikovano administrativno telo, ki označuje glavni vhod v objekt. Različnost notranjega programa, sicer enovitega stavbnega telesa, se odraža v fasadni opni iz kovinskih lamel, katerih kolorit se spreminja skladno z individualnostjo posameznih služb. Stik lamele in kvadra je definiran z "dilatacijsko" etažo s transparentnim fasadnim ovojem v katero so umeščeni skupni prostori centra, katerih vsebina se razširi tudi na ozelenjeno streho nizke lamele.

Stolp predstavlja simbol novega centra in promocijo njegove dejavnosti. Klasična členitev na bazo in telo se zaključi s kapitelom, ki nagovarja center mesta.