Arhitekturni biro STVAR | vila M

Arhitekturni biro STVAR | Zemljišče se nahaja v najelitnejši mariborski soseski v neposredni bližini mestnega središča. Predlagana rešitev se ukvarja z definicijo stanovanjske „vile“ v primerjavi s hišo. Kaj je stanovanjska vila“? Kakšen je njen odnos do grajene in naravne okolice? Kakšna je njena anatomija, kako nagovarja gosta in kako gosti prebivalca? Predlagana rešitev je preplet programske in funkcionalne sheme, odete v ovoj, ki glede na notranjo organizacijo izdelano komunicira z okolico. Notranji organizem sestoji iz medetažnega prepletanja posameznih programov z vertikalno gradacijo po zasebnosti od najmanj zasebnega klubskega prostora do najbolj zasebne spalnice lastnika. V težišče kompozicije je postavljena jedilnica s salonom , ki s privzdignjeno lego (visoko pritličje) percepcijsko ter fizično komunicira s pripadajočim internim vrtom. Nad njo je umeščena knjižnica s čitalnico in projekcijsko sobo, v najvišjem delu pa spalnice s pripadajočimi servisnimi prostori ter odprtimi terasami. Gradacija javnega proti zasebnemu, značilna za meščanske vile. se odraža v fasadnem ovoju zgradbe. Objekt je proti ulici zaprt, proti vrtu pa se popolnoma odpre in omogoči brezmejno komuniciranje z internim vrtom, ki se proti sosednjemu zemljišču zaključuje s plavalnim bazenom. Sekundarni fasadni ovoj tvorijo vertikalna senčila, ki omogočajo kontrolo nad pogledi in zunanjimi vplivi.

Arhitekturni biro STVAR | vila M

Uporabljamo piškotke.

OK

vila M

  • Investitor:


    Privatni

  • Lokacija:


    Maribor

  • Površina stavbe:


    450 m2

  • Kronologija:


    2006 - vabljen natečaj

Zemljišče se nahaja v najelitnejši mariborski soseski v neposredni bližini mestnega središča. Predlagana rešitev se ukvarja z definicijo stanovanjske „vile“ v primerjavi s hišo. Kaj je stanovanjska vila“? Kakšen je njen odnos do grajene in naravne okolice? Kakšna je njena anatomija, kako nagovarja gosta in kako gosti prebivalca?

Predlagana rešitev je preplet programske in funkcionalne sheme, odete v ovoj, ki glede na notranjo organizacijo izdelano komunicira z okolico. Notranji organizem sestoji iz medetažnega prepletanja posameznih programov z vertikalno gradacijo po zasebnosti od najmanj zasebnega klubskega prostora do najbolj zasebne spalnice lastnika.

V težišče kompozicije je postavljena jedilnica s salonom , ki s privzdignjeno lego (visoko pritličje) percepcijsko ter fizično komunicira s pripadajočim internim vrtom. Nad njo je umeščena knjižnica s čitalnico in projekcijsko sobo, v najvišjem delu pa spalnice s pripadajočimi servisnimi prostori ter odprtimi terasami.

Gradacija javnega proti zasebnemu, značilna za meščanske vile. se odraža v fasadnem ovoju zgradbe. Objekt je proti ulici zaprt, proti vrtu pa se popolnoma odpre in omogoči brezmejno komuniciranje z internim vrtom, ki se proti sosednjemu zemljišču zaključuje s plavalnim bazenom.

Sekundarni fasadni ovoj tvorijo vertikalna senčila, ki omogočajo kontrolo nad pogledi in zunanjimi vplivi.